Rob Buelens

Artist biography

(°1989, Londerzeel)

Woont en werkt in Londerzeel.

Rob Buelens maakt kleinschalige modellen van hout, ijzerdraad, naaigaren en alledaagse objecten. De kleine schaal van Buelens modellen is een belangrijke eigenschap die hij opzettelijk in zijn kunstwerken verwerkt om de toeschouwer een goddelijk perspectief te geven van de wereld die hij creëert. De miniatuur mensen die zijn modellen bewonen zijn noch man noch vrouw, noch zwart noch wit, noch mooi noch lelijk; ze zijn ontdaan van alle eigenschappen, behalve de fysionomie van de menigte. Het enige was ze verenigd is samenwerking voor een gemeenschappelijk doel. Dit roept begrippen op als gemeenschap en de gezamenlijke strijd van culturen en volkeren.

De titels en de betekenissen van het werk gaan over het collectieve en het begrijpen van de mens in groep tegenover een te grote focus op het individu. De titels verwijzen vaak naar historische gebeurtenissen en oermenselijke neigingen, of naar literatuur en muziek die ook gaan over dingen die het individu overstijgen.

De objecten in het werk van Buelens, zoals lepels, suikerklontjes en koffiemokken, zijn ontdaan van hun oorspronkelijke context om een poëtisch beeld te creëren dat herinnert aan de fantastische werelden uit enkele klassieke werken uit de literatuur, zoals Gullivers reizen. Zijn oeuvre is ook sterk verbonden met de meesters uit de Vlaamse kunstgeschiedenis.

Rob Buelens behaalde bachelor Ruimtelijke Kunst aan de Sint Lucas Antwerpen, waarna hij de hogere studie van de vrije kunsten aan de Sint Lucas Gent heeft afgerond. Ondanks zijn jonge leeftijd is het werk van Buelens getoond in verschillende tentoonstellingen, zowel in België als in het buitenland. In 2014 heeft hij deelgenomen aan The Solo Project in Basel, gerepresenteerd door de Amsterdamse galerie C&H art space, waar hij uitstekend werd ontvangen.

www.robbuelens.be

Available works

© 2019 Nathalia Tsala Gallery