Patrick Ceyssens

Artist biography

(°1965, Houthalen)

Woont en werkt in Houthalen, volgde zijn opleiding (schilderkunst & grafiek) aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent.

Patrick Ceyssens is al jaren actief als zelfstandig kunstenaar met projecten en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Zo is hij onlangs nog uitgenodigd voor een lezing en een expo over zijn werk aan de Columbia University College in Chicago.

Als docent beeldende kunst & beeldanalyse aan diverse academies, hogescholen ( MAD FAC ) ontwikkelt hij een bijzonder pleidooi voor ongekende dieperliggende beeldcomponenten ( die vaak virtueel, onbewust of suggestief aanwezig zijn) en de kunsten als een expressief spel tussen genres en disciplines. In die wisselwerking van diverse kunstdisciplines vertrekt hij steeds opnieuw vanuit beelden die hij in het dagdagelijkse leven opvangt. Hij is een ‘vanger van indrukken’ en met die indrukken vertelt hij steeds (vaak op een abstract figuratieve manier) een ander expressief verhaal.

Werken in verschillende privé verzamelingen in binnen- en buitenland, opdrachten voor provincies Limburg, Antwerpen en Vlaams Brabant.

www.patrickceyssens.com

www.patrickceyssens.com

Over de vervormende messteken die onze geest plant in de rug van onze eerste impressie, sporen zoeken in het kleinste ogenblik, daarover gaat de kunst van Patrick Ceyssens. In de werkelijkheid is alles altijd immers heel anders. Niettemin zijn het de ‘kleinigheden die zich aan onze waarneming onttrekken die doorslaggevend zijn’ . Het verzamelen van beelden uit het verleden bewijst een onmogelijkheid: hoe ooit bij die voorbije werkelijkheid geraken? De wijze waarop verschillende dingen samenvloeien in de stemming van een ogenblik, déze ambiguïteit, het is dit wat de kunstenaar aan het licht kan brengen. De werkelijkheid of het ogenblik wordt nergens in een tweede moment heropgericht. Het is ook geen wedergeboorte van om het even wat. Integendeel: beeldend ontstaan er nieuwe ruimtes. Zoals de renaissancekunstenaar doorkijkjes integreerde naar de landschappelijke context van een scène.

(Joannes Késenne)

37.jpg

Available works

© 2019 Nathalia Tsala Gallery