Christiaan Kuitwaard (NL)

Artist biography

Christiaan Kuitwaard (1965) was van 1981 tot 1985 beroepsmilitair bij de Koninklijke Marine. Vervolgens studeerde hij aan de kunstacademies van Groningen (1985) en Kampen (1986 – 1991). Sindsdien exposeert hij regelmatig in binnen- en buitenland. Zijn werk is o.a. opgenomen in de collecties van: museum Belvédère, Friesland Bank, AFI-collectie, VU ziekenhuis Amsterdam, Ottema Kingma Stichting.

www.christiaankuitwaard.nl

Ik werk via omtrekkende bewegingen, kijk het schilderij nooit ‘recht in de ogen’, maar observeer ‘via een hoekje’. Meestal gaan er ook nog een aantal tekeningen aan vooraf’.

Zo relativeer ik het beeld. De schetsen gebruik ik als uitgangspunt, maar dat kunnen ook dia’s of foto’s zijn. Die gebruik ik om een afstand te creëren, qua tijd en betrokkenheid.

Als de voorstelling te realistisch uitvalt, ga ik er op ‘beuken’, net zo lang tot het beeld heel stil is, bewegingloos en aangetast. Tot het punt waar het beeld verdwijnt/verschijnt, diffuus is geworden. In het begin deed me dat wel eens pijn. Als een tuinman moest ik gaan snoeien en dat terwijl ik zo mijn best had gedaan. Toch wil ik het beeld terugbrengen tot ‘mijn essentie’.

Iemand zei eens tegen mij: ‘Ik word zo triest van je schilderijen, ze verdwijnen zo.’ Mijn werk heeft natuurlijk wel met de dood te maken, daar gaan mijn schilderijen wel over: Memento Mori.

‘Mijn schilderijen zijn tot beeld geworden relativeringen. Alles zal een keer verdwijnen. Maar ik ben hier nu eenmaal een tijdje en schilderen is voor mij de beste invulling van mijn tijd.’

Interview door Marita de Jong, uit het boek ’14 schilders uit de Belvédère’ uitgave: Afûk.

Available works

© 2019 Nathalia Tsala Gallery